Cum sunt mare iubitoare de cărți m-am decis să scriu un articol despre 5 cărți care mi-au plăcut în mod special.
FLUTURI. Cu siguranță ați auzit de cărțile Irinei Binder. Recent a apărut și volumul 3 și aștept cu nerăbdare să îl citesc. Este o carte de dragoste. „Cartea Fluturi este o invitație în universul unui suflet. Povestea începe oarecum timid, că să continuie cu pași grăbiți și să sfârșească printr-o avalanșă, aparent haotică, a tot ceea ce înseamnă și poate aduce iubirea în viață unui om: fluturii iubirii, fericire fără margini, lacrimi și amărăciune, dezamăgire și resemnare.” (volumul 1). „Prin urmare, Irina a reușit să dea viață unor lucruri care păreau aride și care, privite prin ochii și inima ei, nu mai sunt. Irina și cartea ei înseamnă întruparea acelor trăiri care par imposibile și greu de accesat-dar care se dovedesc a fi prezente în fiecare dintre noi.” (volumul 2).
Nu am putut lăsa această carte din mână. Este scrisă foarte frumos și se vede că Irina a pus mult suflet în ea. Mă bucur că avem o scriitoare româncă atât de talentată. Niște cărți superbe pe care trebuie să le citiți. O să rămâneți impresionați.
CĂUTÂND-O PE ALASKA a fost cartea care mi-a trezit pasiunea pentru citit. Este o carte care te ține cu sufletul la gură și are secvențe foarte frumoase. „Fetele vor plânge, iar băieții vor găși dragoste, atracție și dorința în parfumul de vanilie și țigări pe care îl răspândește Alaska.” (KIRKUS REVIEW). „Căutând-o pe Alaska surprinde perfect intensitatea trăirilor și disperarea care definesc adolescență.” (TEENREADS.COM). „Frumusețea acestui roman stă în faptul că nu ascunde nimic.” (THE GUARDIAN).
Aș reciti această carte în fiecare lună.
CIMITIRUL este o carte modernă cu o poveste foarte interesantă: „Adrian Green este un homosexual român care se mută la Londra pentru că… e obosit. Deși nu prea mai are chef de muncă, își găsește, totuși, un job: administrator de cimitir. Pe măsură ce interacționează cu diverși clienți, vii sau morți, Adrian ne spune exact ce crede el despre religie, bani, sex sau moarte, concepte pe care le descrie cu o sinceritate crudă, foarte mult umor și sarcasm. Cimitirul Wormholt devine spațiul în care Green își da seama că fericirea stă în acceptarea adevărului propriu, și nu în ochii celor din jur.”. Secvență din carte: „Singurul sfat pe care eu pot să îl dau cu inima împăcată este: Dormiți! Dormiți, fraților, că somnul n-a făcut rău nimănui! Eșți trist? Culcă–te! Eșți nervos? Culcă-te! Vrei să mori? Culcă-te, poate ai noroc și mori în somn!”.
Trebuie să recunosc că se termină cam ciudat. Mi-ar fi plăcut o continuare a cărții, deoarece lasă cititorul cu ochii-n soare.
ZI DUPĂ ZI este o carte pur și simplu minunată. Este printre preferatele mele. David Levithan a avut o idee originală pentru această carte. „Un adolescent care–și spune, simplu, A, se trezește în fiecare dimineață într-un alt trup, trăind o altă viață. Niciodată nu e prevenit în legătură cu locul unde se va afla sau persoana în trupul căreia va fi. A s-a împăcat cu situația lui și chiar și-a stabilit câteva reguli ‘de supraviețuire‘: Niciodată să nu se atașeze prea tare. Să evite să fie remarcat. Să nu se implice.
Totul până într-o zi când se trezește în corpul lui Justin și o cunoaște pe iubita acestuia, Rhiannon. Regulile sale stricte nu se mai aplică. Pentru că, în sfârșit, a găsit pe cineva alături de care vrea să rămână pentru totdeauna, zi după zi. O poveste fascinantă, ce lansează o provocare: putem iubi cu adevărat pe cineva menit să ia altă înfățișare în fiecare zi?”
„În Zi după zi, scriu din punctul de vedere al unui personaj care nu e nici bărbat, nici femeie. Care nu aparține niciunei rase, niciunei religii. A a crescut fără prieteni, fără familie. A este doar un suflet.” – David Levithan
„Asta face iubirea: te face să vrei să rescrii lumea. Te face să vrei să alegi personaje, să construieșți scenariul, să conduci intriga. Persoana pe care o iubeșți stă în făța ta, iar tu vrei să faci tot ce-ti stă în puteri ca iubirea să fie posibilă. Iar când sunteți doar voi doi, singuri într-o cameră, poți să pretinzi că așa este, că așa va fi.”
„Când prima dragoste se sfârșește, cei mai mulți oameni știu că vor veni și altele. N-au terminat cu iubirea. Iubirea nu a terminat cu ei. Nu va fi niciodată la fel ca prima, dar va fi mai bună în diferite feluri. Eu nu am o astfel de consolare. De asta mă agăț din răsputeri. De asta e atât de greu.”
MINCINOȘII este scrisă de E. Lockhart. John Green a spus despre această carte: „Șocant, de o frumusețe tulburătoare și foarte bine construit, Mincinoșii o să–ți rămână în minte pentru totdeauna.”
„O familie frumoasă și distinsă.
O insulă privată.
O fată vulnerabilă și îndrăgostită.
Un băiat curajos, plin de pasiune.
Un grup de patru prieteni, Mincinoșii, a căror prietenie se dovedește a fi distructivă.
O revoltă. Un accident. Un secret.
Minciună după minciună.
Dragoste adevărată.
Adevărul.
Citește Mincinoșii. Și dacă te întreabă cineva cum se sfârșește, MINTE, pur și simplu!”
Aceste cărți sunt minunate și merită citite. Mi–aș dori să se facă filme după toate, deși sunt convinsă că nu ar fi la fel de bune precum sunt cărțile. Cărțile te lasă să îți creezi propriile imagini. Îți imaginezi cum arată personajele, locurile în care se află, fără a ști sigur cum sunt acestea de fapt.