Collateral beauty a apărut în 2016, fiind difuzat pe marile ecrane din toată lumea. Este conceput ca o dramă, un film de dragoste ce ține în jur de o oră jumate.
Howard (Will Smith) trece printr-o depresie majoră după moartea fiicei lui care a pierdut lupta cu viața. Acesta a renunțat să mai vorbească cu prietenii sau angajații de la firma pe care el însuși a fondat-o, închizându–se în propria sa lume lipsită de orice fel de speranță.
Zeci de minute ni se prezintă starea lui Howard care se plimbă pe străzile New York-ului pe bicicletă, apoi intră în apartamentul lui și stă singur uitându-se în gol sau scriind niște scrisori către cele 3 elemente abstracte care au stat și la baza companiei sale: DRAGOSTEA, TIMPUL și MOARTEA.
După ce au aflat de scrisori, prietenii lui (Whit-Edward Norton, Claire-Kate Winslet și Simon-Michael Pena) decid să angajeze niște actori că să joace rolul elementelor abstracte și să îl readucă pe Howard la normal pentru a putea semna niște acte benefice pentru viitorul firmei. Normal, acest gest pare egoist, însă pe parcurs e ușor să îți dai seama că de fapt, cei 3 îi voiau doar binele vechiului lor prieten.
Acum își fac apariția Brigitte (Helen Mirren) care joacă moartea, Raffi (Jacob Latimore) în rolul timpului și Amy (Keira Knightley) în rolul dragostei. Acestea se întâlnesc pe rând cu Howard și îi explică cu ce a greșit în scrierea acelor foi, învățându-ne să privim aceste lucruri cu alți ochi. Moartea înseamnă pace, timpul este măsurat în funcție de cum ne dorim noi, iar dragostea se află în orice loc, nu putem trăi fără ea.
Howard decide să îi spună lui Madeline (Naomie Harris) care deținea un grup pentru părinții ce și-au pierdut copiii, despre întâlnirile lui cu DRAGOSTEA, TIMPUL și MOARTEA. Aceasta îl sfătuiește să le înfrunte și îi spune că atunci când era la spital cu fiica ei, o femeie i-a spus „Încearcă să vezi frumusețea ascunsă„.
După ce a semnat actele la firmă și le-a dat niște sfaturi despre viață prietenilor lui, merge la Madeline acasă și reușește să vorbească în sfârșit despre moartea fiicei lui care i-a cauzat o durere imensă. Această parte din film dezvăluie sentimentul de eliberare emoțională.
Esența filmului este aceea de a încerca să vedem întotdeauna lucrurile frumoase. Ne demonstrează că viața nu este grea, ci deciziile pe care le luăm o fac să fie așa. Ne arată că trebuie să privim dincolo de aparențe și că trebuie să luptăm pentru ceea ne dorim. Ne explică cum ar trebui să arate drumul în depășirea unor obstacole din viață.
Este un film din care se desprind sentimente profunde de tristețe, frică, ură, însă toate conduc într-un final spre pace și iubire.
Este un film care ne învață cum să ne trăim viata într-un mod plăcut.
Trebuie să recunosc că mi-ar fi plăcut mai multă acțiune, însă povestea este impresionantă și îți schimbă perspectiva asupra multor aspecte ale vieții, finalul lăsându–te pe gânduri.
Actorii sunt foarte buni, iar regizorul a făcut o treabă excelență în punerea în scenă a ceea ce înseamnă un obstacol greu de depășit.
CONCLUZIA
Collateral beauty merită vizionat și dacă ar fi să îi dau o notă, aceea ar fi 9.