Vacanță în Olanda partea 1 #storytime

De vreun an mi s-a pus pata pe Olanda, iar asta nu pentru că acolo sunt permise foarte multe lucruri, ci pentru că este o țară bine organizată care ar trebui luată ca exemplu în multe domenii. M-am informat mult despre ea și rămâneam mereu plăcut surprinsă de tot ce auzeam sau citeam.

Trebuie să recunosc că motivul principal al acestei excursii a fost reprezentat de flori. Îmi doream foarte mult să le văd, pentru că Olanda este cel mai mare exportator de flori din Uniunea Europeană. Deci am ales să merg în sezonul lalelelor.

Prima zi

Am aterizat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam în jur de ora 11:00 după fusul lor orar (o oră înainte față de ora din România). Au un aeroport mare, bine organizat,  iar pasagerii care pleacă de la ei sunt foarte bine controlați.

De la aeroport am luat un taxi. Și nu, nu era logan, ci o Tesla care mergea de parcă ar fi zburat.

După ce mi-am lăsat bagajele la hotel am pornit către centrul orașului cu tramvaiul. Evident, ne-au întrecut și în ceea ce privește mijloacele de transport public.

Nu am întâlnit nici măcar un olandez care să nu ne vorbească frumos. Pe lângă faptul că acolo știe toată lumea engleză (în 5 zile am interacționat cu foarte mulți oameni și când îi întrebam dacă vorbesc engleză primeam ca răspuns  ”Of course”), au mereu bunele maniere la ei. Gândiți-vă că într-o zi a avut loc un accident, iar tramvaiul a trebuit să schimbe ruta. Eram destul de agitate, pentru că nu știam încotro să mergem, iar domnul de la bilete a ținut tramvaiul oprit și a ieșit din el numai ca să ne dea explicații clare și să ne arate exact pe unde să mergem. Tot am greșit drumul, dar asta e partea a doua.

În timpul plimbării m-am minunat de arhitectură, de băieții de acolo care sunt de vis (blonduţi, înalți, ochi albaștri, accent englezesc), de faptul că sunt foarte puține mașini în comparație cu numărul bicicletelor și că era să fiu lovită de 3 ori de biciclete, pentru că veneau din toate părțile.  Semafoarele pentru mașini și biciclete diferă, de aceea ca pieton aștepți ceva să îți vină rândul să treci. Părinții își duc copiii la școală cu bicicleta, ceea ce mi se pare super drăguț. Nu am văzut mașini vechi sau care să polueze mult. Acolo nu o să vezi oameni conducând un BMW din 1900 toamna doar pentru a se lăuda că au BMW. Nu. Ori au mașini mari, abia apărute, ori au mașini micuțe, care chiar dacă nu sunt modele din ultimii ani, arată ca noi și nu poluează ca ale noastre. Străduțele lor arată frumos. Există și la ei gunoaie pe jos, dar foarte puține. Am văzut 3 ambalaje pe stradă cât am stat acolo și sunt șanse mari să fi fost luate de vânt, nu aruncate de oameni. Amsterdamul are peste 100 de kilometri de canale, dispuse în cercuri concentrice, dintre care cele mai mici, aflate în centru (Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht și Jordaan), sunt pe lista monumentelor protejate de UNESCO. În jurul acestor canale se găsesc aproximativ 1500 de clădiri istorice și monumente. Amsterdamul mai este numit și Orașul Podurilor, pentru că are mai bine de 1200 de poduri. Chiar am auzit pe cineva spunând că se simte ca în Veneția.  

Aglomerația este destul de deranjantă. Este obositor să fii înconjurat de o mulțime de oameni și de biciclete care merg în toate părțile. Sunt foarte mulți turiști. Foarte mulți. Ceea ce e bine pentru economia țării. Ei, spre deosebire de noi, știu să pună accent pe turism.

Toate bune și frumoase până când am simțit un miros oribil care aveam impresia că mă urmărea peste tot. Nu era nimic altceva decât vestitul miros de cannabis specific Olandei. Oameni de toate vârstele își aprindeau țigara și fumau liniștiți pe stradă. Nu vă zic de câte ori mi-a venit acel fum în față și de câte ori a trebuit să îmi țin respirația. Urăsc mirosul de țigări și la noi, dar deja ajunsesem în punctul în care eram în culmea fericirii când vedeam pe cineva cu o țigară normală. 

Deși lumea se droga la ordinea zilei, toți oamenii erau pașnici. Fumau liniștiți, fără să înjure, fără să se ia la bătaie, fără să facă orice tip de scandal. 

Nu mi-a plăcut mâncarea lor. Nu găsești foarte multe tipuri de mâncare la restaurante, ceea ce e cam aiurea pentru turiști. Trebuie să te mulțumești doar cu salate și hamburgeri. În meniu este precizat mereu că salata folosită este românească. În schimb, au foarte multe cofetării sau habar nu am cum se numesc acele locuri, unde se vând niște deserturi care arată de vis, dar asta nu înseamnă că sunt și bune. Evident, găsiți zeci de magazine unde se vând produse cu cannabis: acadele, prăjituri, ciocolată, negrese, brioșe, biscuiți, fursecuri, gumă, jeleuri și multe altele. Dar sunt destul de scumpe.

A doua zi

După ce am luat autobuzul greșit și am mers 40 de minute în direcția greșită, am reușit în final să luăm bilete pentru tren și să pornim spre Zaanse Schans, un sat foarte cunoscut din apropierea Amsterdamului.

Era frigul naibii și bătea vântul cu 50km/h. Mai era și înconjurat de apă… Nici păsările nu mai puteau zbura din cauza bătăii puternice a vântului. Dar asta nu ne-a împiedicat să ne bucurăm de peisajul de poveste.

În Zaanse Schans am văzut case micuțe, dar frumoase, străduțe simpatice și liniștite, mori de vânt și multe raţe.

După ce ne-am întors în oraș am mai colindat magazinele din centru, iar când am ajuns la hotel am picat late.

A treia zi

Nu am putut rata o vizită la Madame Tussauds unde mi-am făcut poze cu staruri precum Michael Jackson, Ariana Grande, Justin Bieber, Zayn Malik, Anna Frank (există un muzeu dedicat ei în Amsterdam), Barack Obama și multe alte personalități din diferite domenii.

După a urmat o plimbare de o oră cu barca în care sor-mea m-a făcut să râd prea mult și nu am mai putut admira frumusețile de pe marginile apei.

Au mai urmat 2 zile în care mi s-a întâmplat ceva super aiurea, dar vă voi povesti altă dată, pentru că deja este prea lung articolul și nu vreau să vă plictisesc.

Dacă aveți întrebări legate de Olanda le aștept cu drag în comentarii sau pe Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *