Cum am reuşit să trec singură peste episoadele depresive

Am anunțat într-o postare pe Instagram că în ultima vreme am fost absentă atât acolo, cât și pe blog, pentru că nu am fost în cea mai bună stare a mea. Deși primăvara este anotimpul meu preferat, luna martie nu a început foarte bine pentru mine. Credeam că o să cad iar în depresie, însă am refuzat să mai merg la psiholog sau la psihiatru sau să-mi reiau tratamentul, pentru că voiam să reușesc să trec peste această stare singură. După două luni jumate în care efectiv simțeam că nu fac nimic productiv, că trăiesc degeaba, mi-am revenit. Mă săturasem să nu dorm nopțile din cauza faptului că aveam prea multe gânduri legate de lucruri care nu îmi făceau bine. Mă săturasem să mă mai abțin să plâng. Știam că dacă o să mă apuc să plâng o să-mi fie greu să mă mai opresc. Într-o zi am realizat că viața este exact așa cum ne-o facem noi. Eu am decis să mi-o fac mai frumoasă. 

Atunci când ești trist foarte des este clar că în viața ta trebuie făcute niște modificări. Este clar că trebuie să elimini niște persoane, să aduci altele, să te accepți pe tine însuți, să te iubești și să înțelegi că fiecare clipă petrecută pe această lume este un dar pe care nu ar trebui să-l irosești. 

Eu mi-am făcut curat în viață. Am decis să renunț la ceea ce nu mă făcea fericită. Mi-a fost greu, pentru că eram obișnuită cu acele lucruri sau persoane și îmi era teamă că dacă voi ieși din rutina mea voi fi și mai nefericită. Dar tocmai acea rutină era cauza nefericirii mele și mă bucur că am avut curajul să o schimb. Am renunțat la persoane care au fost ani buni în viața mea, la persoane care deși m-au ajutat la un moment dat, nu puteam spune că îmi fac bine mereu. Și mi-am propus să nu mai accept lucruri pe care în mod normal eu nu le-aș face altora. Mi-am propus să țin în viața mea numai oameni care să mă înțeleagă și pe care să-i înțeleg. 

Poate că nu am renunțat definitiv la acele persoane, ci pur și simplu am diminuat relațiile cu ele. Este bine să existe un echilibru în viața noastră. Este bine să nu facem mișcări bruște, pentru că acestea ne pot afecta emoțional. Este bine să lași loc de “Bună! Cum mai ești?”. 

Faptul că am tot studiat sociologie m-a ajutat să înțeleg cât de importantă este socializarea în viața noastră. Poate că nu ai încredere în oameni, poate că nu te simți în siguranță să te exprimi liber, dar este foarte important să socializezi. Nu riști, nu câștigi. Iar prin socializare poți câștiga experiență, poți câștiga oameni minunați.

Nu vreau să fiu înțeleasă greșit. Dacă un om are o percepție diferită față de a ta, asta nu înseamnă că trebuie eliminat din viața ta. Trebuie eliminat din viața ta dacă nu acceptă și percepția ta, dacă te judecă, dacă te face să te simți rău, dacă te influențează negativ și îți dă o stare negativă. 

Un lucru rău pe care îl facem este să stăm cu anumiți oameni din obișnuință. Să nu vrei să renunți la un om, doar pentru că te-ai obișnuit cu el. Sau și mai rău. Să nu vrei să renunți la un om rău, doar pentru că tu crezi că se va schimba. Este ok să-i acorzi o șansă. Este rău să îi acorzi un milion de șanse. Dacă te-a jignit, o va face din nou. Dacă te-a umilit, o va face din nou. Dacă te-a lovit, o va face din nou. Dacă te-a înșelat, o va face din nou. Nu accepta să fii tratat așa cum nu meriți.

În ceea ce privește obiceiurile care ne fac rău, putem renunța la ele numai prin voință. Dacă acel obicei nu-ți face viața mai bună, nu te ajută să fii un om mai bun, încearcă  să-l elimini din viața ta sau măcar să nu-l mai faci atât de des. De multe ori ne facem rău singuri fără să ne dăm seama. Chiar și statul pe telefon excesiv dăunează. În timpul ăla am putea să facem ceva productiv, să învățăm ceva nou, să citim, să vizionăm un documentar, să ne uităm la un film sau la un serial din care avem ce învăța. 

Vă recomand ca în fiecare zi să lăsați totul deoparte și să ieșiți la o plimbare de jumătate de oră. Și dacă nu vrei să te plimbi, deschide geamul, trage aer în piept și meditează. 

Având un câine, ies la plimbare dimineața devreme, când aerul e curat și e liniște. Asta îmi face bine. 

Acum am în viața mea numai oameni minunați. Poate că mai avem anumite discuții, însă tocmai acesta este farmecul, că ne înțelegem chiar dacă nu gândim la fel și că ne respectăm unul pe celălalt. Am persoane cu care nu vorbesc în fiecare zi, cu care ies o dată pe lună sau mai rar și cu toate astea le consider persoane apropiate. Există o conexiune între noi care ne face bine amândurora, o conexiune care nu este forțată. 

De asemenea, am început să mă iubesc pe mine însămi. Înainte mă plângeam uneori de felul în care arăt, de felul în care sunt. Dar pot să spun cu mâna pe inimă că sunt cea mai bună versiunea mea și că nu m-aș schimba pentru nimeni și nimic în lume.

Vă sfătuiesc să aveți grijă ce faceți și pe cine țineți alături. Așa cum ziceam, viața este așa cum alegem noi să fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *