DE CE ESTE IMPORTANT ACCESUL ANIMALELOR ÎN MAGAZINE

Recent am intrat cu Benji, câinele meu, într-un Lidl. Menționez că era într-un ghiozdan special pentru animale. Fiind mic (3kg), este ușor să îl țin în brațe. Bineînțeles că a venit gardianul după noi și ne-a zis că Benji trebuie să aștepte afară. Știu că mulți sunteți de acord cu faptul că animalele nu au ce căuta în magazine, dar apoi în cele alimentare. O să vă explic de ce gândirea voastră este greșită.

Poză cu felul în care arată ghiozdanul lui Benji. Am și capac pentru locul cu capul, dar tot nu îl lasă, deși cu capacul pus nu ar știi nimeni că este un câine acolo.

            Frustrant este că Lidl (și nu sunt singurii) au 1000 de reclame cu animale, ca și cum ei sunt pet friendly. Încearcă să atragă iubitorii de animale de partea lor, dar sper că nu vă lăsați prostiți. E doar marketing. Unul prost chiar. O strategie bună de marketing ar fi dacă ar lăsa oamenii cu animalele lor în magazin. Vă dați seama câți iubitori de animale sunt în țara asta? Vă dați seama câți clienți ar câștiga? Și să fim serioși, nu o să fie zoo acolo. Care sunt șansele să fie mai mult de 2-3 câini într-un magazin în același timp? Minime.

            Cele mai dese scuze sunt cele că o să își facă nevoile îl magazin, poate să muște, poate să roadă. Acest lucru nu este posibil dacă este ținut de către stăpân într-un ghiozdan special. Mă refer aici la cei de talie mică sau mijlocie. Revin mai târziu la problema cu câinii de talie mare. Bun, după ce trecem de aceste scuze, vine aia cu „Nu este igienic” sau „Pot transmite boli”. Mă întreb: cum poate câinele meu vaccinat și deparazitat la zi, cu blănița spălată, până și cu dinții spălați, să transmită boli cuiva, MAI ALES neintrând în contact cu altcineva în afară de mine? Păi dacă el ar fi putut da boli oamenilor, este clar că eu am acea boală și dacă intru în magazin de una singura, oricum dau acea boală mai departe. Logic, nu? În acest caz ar trebui să nu mai am nici eu voie în magazin. Dacă problema e că vă faceți griji de boli, vă prezint carnetul lui de sănătate. Nu mă deranjează. Nici scuza cu alergiile nu ține. Sunt mulți câini care au părul exact ca omul și nu pot provoca alergii. În plus, dacă cineva intră cu flori în magazin, iar eu sunt alergică la flori, acel om va fi dat afară din magazin, ca să pot eu să îmi continui cumpărăturile? Nu prea cred. Dar vreau să știu, oamenii care nu știu ce e ăla săpun și ating toate fructele și legumele nu dau boli? Oamenii care sunt bolnavi (să nu mai spun câți au intrat în magazine cu virusul în pandemia asta) sunt testați cumva la intrare în magazin? De ce ei au voie să atingă produse pe care eu le pot cumpăra ulterior? Bine că șobolanii și șoarecii „au voie” să se plimbe liberi prin magazin (cazul bine cunoscut de la Mega Image), dar noi nu putem intra cu câini curați.

Benji în Austria, la un hotel care nu avea probleme cu câinii, ba chiar angajații îi zâmbeau.

            Acum vine partea cu gândirea idioată a multor români: „Dar ce, dragă? Mori dacă îl lași afară cât îți faci cumpărăturile? Mori dacă îl lași acasă?”. Unii m-au întrebat asta precizându-mi că și ei au câini. Îmi pare rău să vă anunț, dar dacă aveți această gândire, nu vă iubiți câinii. Habar nu aveți câtă responsabilitate înseamnă și câtă iubire trebuie să îi porți (pentru că ți-o dă inapoi înzecit). Da, „dragă”, mor dacă îl las în fața magazinului sau acasă.

            Iubitorii de animale știu că nu e bine ca ele să rămână mult timp singure. Asta le poate provoca traume. Benji e un câine anxios și, cum e și normal, e dependent de mine. Suferă mult când plec de lângă el. Personalitățile câinilor sunt extrem de diferite. Ca la oameni.

Tâmpiții de la Mega Image, pe lângă faptul că au lanțul de magazin cel mai scump din țară, se dau și ei pet friendly. Anul trecut au inițiat o campanie unde ei susțin să îți iei câinele cu tine, dar să îl lași la intrarea în magazin, în locul lor special amenajat. Cum bine știți, mulți paznicii au o gândire infectă și nu vor să aibă grijă de ei 10 minute, cât facem noi cumpărăturile. Astfel, câinii pot fi furați cu ușurință. Sper că sunteți conștienți de numărul mare de câini furați pe an din fața magazinelor. Dacă nu, e suficient să intrați pe un grup cu animale pierdute, să vedeți câți au trecut sau trec prin asta. Pe lângă faptul că poate fi furat, cineva îl poate lovi (cunosc un caz), cineva sau ceva îl poate speria foarte tare sau poate fi atacat de alți câini. Dacă pățește ceva, eu ce fac?

            De ce nu îl las acasă? După ce stai la liceu, la facultate sau la job 8 ore, nu vrei să mai faci 1000 de drumuri în plus și nu vrei să îți lași câinele și mai mult singur. De ce să intru în casă, să îl scot la plimbare, să îl bag în casă și să rămână singur din nou cât eu ies la cumpărături? De ce să nu fac aceste lucruri în același timp? De ce să nu petrec mai mult timp cu câinele meu? Cine nu realizează că un câine este exact la fel ca un copil (diferența fiind faptul că în timp ce copilul crește și pleacă de lângă tine, câinele va rămâne mereu dependent de tine), înseamnă că habar nu are ce este iubirea față de un câine. Personal, mi-aș da și sufletul pentru el. Dacă nu știi acest sentiment, nu ai dreptul să comentezi.

Benji în Ungaria, unde mai erau cazați mulți alți câini și aveau chiar și grădină unde ne puteam juca cu ei și îi puteam plimba.

            Dar lăsând la o parte magazinele alimentare și scuza penibilă cu bolile, în mall de ce nu am voie cu el? De ce nu am voie cu el în orice alt magazin? De ce nu am voie cu el la orice hotel? De ce nu avem voie cu ei pe plajă? E simplu. Românii au o gândire de toată jena. Când întreb mereu de ce nu am voie cu el, mi se răspunde cu „Pur și simplu, așa e regula”. Păi și nu avem și noi argumente pentru reguli? Trebuie să accept orice regulă fără noimă care mi se bagă pe gât? Unde e democrația din țara asta dacă nu pot să lupt împotriva legilor idioate și a regulilor stupide? Nu putem să trecem de faza comunismului?

            În acest sens am pornit o petiție pe care să o trimit marilor lanțuri de magazine. Vreau argumente solide, nu un „Pur și simplu”. Această petiție a pornit multe comentarii pe Facebook, 99% fiind de acord cu mine. Unii spuneau că nici în alte țări nu au voie cu animale de companie în magazinele alimentare (probabil oameni care au vizitat sau trăiesc în țări cu aceeași gândire ca și România), iar alții îi contraziceau, spunând că ai voie, că au intrat ei sau i-au văzut pe alții. Inclusiv eu am intrat cu Benji în multe magazine din străinătate (pentru că da, îl iubesc atât de mult încât îl iau cu mine, chiar dacă mi-e greu), iar printre aceste magazine se numărau și cele alimentare. Nimeni nu ne-a zis nimic.

            Unii mi-au povestit prin comentarii că în afară găsești boluri cu apă și cu mâncare pentru câini în magazinele alimentare, în restaurante, în mall-uri. Mi-au povestit că în autobuz lumea face loc câinelui să treacă. Mi-au povestit că au vrut să aștepte afară cu el de multe ori, dar angajatele magazinelor și chiar și farmacistele le-au făcut semn să intre cu el acolo. În alte țări nu ai voie să îți lași câinele singur în mașină. Trebuie să îl iei cu tine oriunde ai treabă, pentru că altfel riști o amendă. De ce în alte țări 90% din magazine adăpostesc câinii străzii peste noapte? De ce în alte țări există apă și mâncare pentru câini la orice pas pe stradă și la noi nu? De ce la ei se poate și la noi nu? Am ieșit și eu din țară și am observat toate diferențele dintre un stat civilizat și unul ca România. „Vrem o țară ca afară”, dar nu suntem în stare nici măcar să facem acești pași mici pentru evoluție, dar apoi pași mai mari? Sincer, nu știu ce pretenții am de la o țară care nici măcar drepturile oamenilor nu le acceptă, dar apoi drepturile animalelor?

Benji în Ungaria, țară care deși nu e recunoscută ca iubind animalele, am avut norocul să dăm numai de oameni ok și am putut intra cu el peste tot.

            Cum bine știți, țările nordice sunt cele mai civilizate și este demonstrat științific că oamenii care trăiesc acolo sunt cei mai fericiți din lume. Ghiciți ce? Acolo se respectă animalele așa cum se respectă și oamenii. Am fost șocată când am ajuns în Olanda și am văzut că se plimbă câinii liberi prin mall. Și ei puteau să își facă nevoile sau să strice ceva, dar acolo afacerile chiar au încredere în clienții lor și știu că nimeni nu și-ar aduce câinele acolo dacă ar fi capabil să facă vreun rău.

            De ce Dedeman te lasă să intri cu animalele în magazin, dar Leroy Merlin nu? Vând aceeași categorie de produse. De ce unele restaurante și cafenele te lasă cu câini și alții nu? De ce unele magazine alimentare te lasă cu ei și altele nu? De exemplu, am intrat la Kaufland în Constanța cu el, dar la București nu ni s-a dat voie. Nu există aceleași reguli pentru tot lanțul de magazine? Chiar trebuie să mă rog mereu să găsesc un om de la pază întreg la cap care să mă lase cu el? Cei care și-au asumat riscul animalelor de companie în magazine sau restaurante, și-au dat seama că este imposibil ca acestea să facă mai mult rău decât oamenii.

            Revenind și la câinii de talie mare, nu o să uit niciodată scandalul de la Mega Image de anul trecut sau acum doi ani. O fată cu probleme avea ca și câine însoțitor un Golden Retriever. Nu a fost lăsată deloc să intre în magazin. A venit chiar și poliția (alți incompetenți) și cu greu a reușit biata fată să intre cu el.

            Ideea e următoarea: dacă nici măcar cu un câine mic, ținut în ghiozdan special, care nu poate atinge pe nimeni și nimic, nu are voie în magazin, îmi e milă de cei cu câini de talie mare, mai ales că există și stereotipul de c***t cum că cei mari sunt și agresivi. Deși, mi-au comentat câteva persoane că în unele țări au fost lăsate cu câini mari în lesă, deci se poate, dar nu vrem.

            Faptul că nu avem voie cu ei pe plajă e iar o tâmpenie. Voi ați văzut câte gunoaie sunt lăsate de oameni? Bine că nu am voie cu el, în condițiile în care strâng mereu după el. Soluția e simplă: accesul câinilor pe plajă, dar regula să fie aceeași ca și pe stradă – cine nu strânge după ei, să ia amendă.

Benji la mare, noaptea, când nu puteam „deranja” pe nimeni.

            Dacă nu știți deja, dați un search pe Google să vedeți ce efect au animalele de companie asupra sănătății psihice și fizice a omului. Este demonstrat științific că au scăpat oameni de boli, că i-au adus la o condiție fizică mai bună, că i-au scăpat de anxietate, că le-au crescut oamenilor interacțiunile cu alții, că au ajuns mult mai fericiți după timpul petrecut cu un câine. Din acest motiv există câini de terapie. Chiar eu am făcut o cercetare pe acest subiect pentru facultate, deci pentru cei interesați, le pot da textul. Pe mine Benji m-a scăpat de depresie și de fiecare dată când simt că o sa cad iar acolo, el mă ajută să îmi revin. De fiecare dată când plâng, vine și mă pupă. Când mi-a fost rău de la migrene, a lătrat la mama, care nu era lângă mine, iar eu nu aveam putere să o strig, ca să o atenționeze că îmi este rău. Când i-a fost rău mamei, nu s-a dezlipit de ea nici măcar o secundă. Dacă suferim noi, suferă și el. Cu toate efectele benefice ale animalelor asupra oamenilor, noi le mulțumim lăsându-le singure afară sau în casă? Nici măcar atât nu putem face pentru ele?

            Să nu mai spun câte zâmbete fură câinii la metrou, pe stradă și în puținele magazine în care avem voie cu ei. Asta e dovada clară a faptului că un câine te poate face fericit, chiar dacă nu e al tău. Când am intrat cu el în Kaufland la Constanța, NIMENI nu a fost deranjat de prezența lui. Mulți zâmbesc, ne întreabă lucruri despre el sau chiar îi fac poze în ghiozdănel.

            Aștept comentarii pe acest subiect. Sunt sigură că mulți mă înțelegeți. Dacă vreți să semnați petiția, vă las link aici: https://secure.avaaz.org/community_petitions/ro/aviz_catre_lidl_mega_image_profi_carrefour_auchan__accesul_animalelor_de_companie_in_magazine/?cDnaUpb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1253975-accesul_animalelor_de_companie_in_magazine&utm_term=DnaUpb%2Bro        

Articolul va fi editat în funcție de ce scuze proaste mai găsesc cei care nu sunt de acord cu asta. Credeți-mă, am argumente solide pentru orice susțin. Have a nice day!

14 Comments

 1. Hey bună! Sa știi ca de multe ori m-am frustrat ca trebuia sa fac traseul casa – plimbat animalutul – iar casa și apoi catre cumpărături.
  Fiind singura, nu îl pot lua cu mine sa îl las în fața magazinului sa aștepte 10 minute – din care 7 probabil stau la casa de marcat. Iar în mașină dacă îl las perioada asta, nu doar ca se sufocă, dar mai apar și pe Facebook. Îți susțin mișcarea!

 2. Buna,

  Si in Regatul Unit animalele sunt interzise in magazine.
  Lege in privinta asta nu se va da niciodata pentru ca nici o legislatura nu va putea obliga proprietati private (business-uri) in privinta a ce, si ce nu sa accepte pe proprietatea lor.
  Motivele interzicerii din punctul de vedere a unui business sunt nenumarate. Animalele de companie lasa par ce ridica bill-ul de curatenie, pot musca pe cineva din cauza aglomeratiei se pot panica si ataca, pot fi persoane in incinta ce sunt alergice la anumite animale, sau persoane ce pur si simplu nu le plac anumite animale etc.

  in privinta reclamelor lidl, ei sustin prin acea publicitate ca ofera produse pe placul iubitorilor de animale, si nu ca ei ar fi iubitori de animale.

  Many thanks,

  1. Am punctat deja toate aceste motive în articol, deci sunt scuze nefondate. Dar repet: nu are ce păr să lase dintr-un ghiozdan special, părul lui nu provoacă alergii și chiar dacă ar fi vorba de alergii, cum menționam și mai sus, dacă eu am alergii la flori și cineva intră cu flori în magazin, îl dă afara? Nu. Știu că nici în Regatul Unit nu sunt prea deschiși la animale, dar nici nu mi se pare că ei sunt un model de urmat din vreun punct de vedere. Mi-au zis clar mulți oameni că au putut intra cu animale în magazinele alimentare în alte țări. Deci se poate. Credeți că acelor magazine nu le pasă de produsele lor? Ba da, dar știu că un câine nu are cum să facă mai rău decât un om. Dacă ai încredere în clienții tăi, știi că nu ar intra cu un câine care poate cauza probleme. Cine ar risca o amendă doar ca să intre cu câinele în magazin, acesta fiind agresiv sau făcând năzbâtii? Regulile ar trebui să fie simple: dacă acel câine face probleme, plătești pentru asta. Și copiii mici strică lucruri în magazin, fac gălăgie, dar dacă strică ceva, părintele plătește.

 3. Sunt întru totul de acord ❗ Și eu am o bișoniță și o iau cu mine peste tot, iar unde nu suntem primite, chiar și în vizită, nu mai calc nici eu. Ea e viața mea. Sunt solistă, dacă merg la restaurant, parchez chiar în fata să o pot vedea, vara las geamul deschis, iar iarna motorul pornit.

 4. Adevărat!Semnez și eu!Eu cred că e vorba de mentalitate! Niciodată nu ii vom ajunge pe nordici tocmai din cauza mentalității!

 5. Sunt rezidenta in UK de 3 ani! Il contrazic pe Cosmin! În UK poți întra în magazinele sau în restaurantele care nu au afișat sticker cu interzis animale. Chiar si unele magazine care su sticker, dacă ai animalutul în ghiozdan, te accepta! Intradevar, nu vei întra cu el niciodată în magazinele pachistaneze, arabesti sau indiene.
  Dar peste tot este o mare toleranta și înțelegere. Totodată nu vei vedea caini liberi netinuti în lesa! Indiferent de mărime.
  Eu prefer sa îmi las puiul acasă când fac cumpărături pentru ca urăște aglomerațiile si se stresează enorm. Asa s-a obișnuit de mica și este ok. A învățat deja ca daca nu îmi fac geanta de voiaj, nu lipsesc mult!

 6. Va inteleg perfect!Nici eu nu pot sta fara catelusa mea care e depedenta de mine o iubesc enorm o iau peste tot cu mine .Cand merg la cumparaturi o las cu unul din membri din familie afara in fata magazinului!Daca nu am cu cine sa o las in fata magazinului prefer sa o iau in geanta de transport ca sa nu o las acasa departe de mine .Nu am incredere sa o las in fata magazinului legata de bara cu lesa cum fac multe persoane care vin la magazin cu catelul sa faca cumparaturi cu catelul !Am auzit multe cazuri cu catei caini furati din fata magazinului!Pentru mine catelusa mea e linistea mea!Catelusa mea ma vindecat de depresie dupa ce am divortat de primul sot!Ma ajutat sa vad viata cu alti ochi!Ma tine in echilibru!Eu nu am prieteni apropiati inafara de familia mea!E ca si prietena mea!E aerul pe care il respir!Nu pot sa ma spal fara ea nu pot face mancare fara ea nu pot dormi fara ea nu pot face cafeaua fara ea nu pot respira fara ea!Iubesc cainele!Ofera o iubire sincera pe care nu o intalnesti la un om!

 7. Ma bucura foarte mult aceasta inițiativa. Este foarte frustrant sa nu putem intra cu pufoși in magazine, și eu am pățit la fel, la Kaufland și Lidl in Sibiu, și la Mall. Când am fost la Viena nu am avut nici o problema sa mergem cu ea pe jos in Mall, și m-am întâlnit cu o prietena la cafenea și ambii căței s-au distrat de minune. Ce sa zic, pana sa ne civilizăm și joi e cale lunga, vrem sa fim cum este afara, dar nu luam de la ei și lucrurile bune, doar pe alea rele!!!!

 8. sincer te sustin am semnat petitia pentru ca am un caine mare ( mix dog german si labrador ) e maricel si imi e scarba efectiv de persoanele din magazine care imediat cum il vad gata il catalogheaza ca agresiv doar pentru ca e mare si negru in situatia in care vin bebelusi la zeus si il mangaie iar el se lasa jos pe burta la nivelul lor. II plac oamenii si animalele si totusi la magazin nu ma lasa sa intru cu el pentru ca e mare si daca este agresiv.Ii pun botnita si tot nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *